Generic filters
Exact matches only
Julkaistu: 10 tammikuun, 2024

Uutena huolena vuoden 2020 tutkimukseen verrattuna 2,2 % vastaajista nosti esille huolen siitä, että hanke ei toteudu lainkaan.

Kolarilaiset suhtautuvat kaivoshankkeeseen pääosin myönteisesti (60 %). 13 prosenttia vastaajista kertoo, ettei heillä ole selvää mielipidettä. Kielteisesti suhtautuu reilu neljännes (27 %).

Myönteisesti suhtautuvien näkemysten taustalla ovat erityisesti työllisyysvaikutukset, taloudelliset vaikutukset sekä elinvoimaisuuden lisääntyminen. Kielteisesti suhtautuvilla taas vaikutukset luontoon ja ympäristöön ovat keskeisiä tekijöitä näkemykseensä.

Kolmen suurimman huolen joukon muodostavat ympäristön turmeltuminen (44 %), vesien pilaantuminen (18 %) sekä Ylläksen matkailulle aiheutuvat haitat (14 %). Yleisimmät huolet ovat samat kuin vuonna 2020, mutta niitä ilmaistaan hieman aiempaa harvemmin.

Uutena huolena vuoden 2020 tutkimukseen verrattuna 2,2 % vastaajista nosti esille huolen siitä, että hanke ei toteudu lainkaan. Noin kolmannes ei nimennyt yhtään huolenaihetta.

– Paikallisten huolet ovat vähentyneet ja Kolarin kaivoshankkeen viestintään luotetaan enemmän kuin vuonna 2020 ja siihen suhtaudutaan positiivisemmin. Tästä on hyvä jatkaa kaivoksen suunnittelua toteutukseen, Hannukainen Miningin hankejohtaja Jaana Koivumaa sanoo.

Vastaajien määrä yli kaksinkertaistui

EPSI:n tavoitteena oli nostaa määrää vuoden 2023 kyselyssä ja saada 600-700 vastaajaa. Vuoden 2020 tutkimukseen oli tavoitettu yhteensä 362 vastaajaa.

Sidosryhmäkyselyyn vastanneiden alueellinen rakenne vastaa hyvin Kolarin tilannetta. Vastaajajoukko on suuri, 853 vastaajaa, joten tulosten virhemarginaali on pieni.

– Määrä on yli kaksinkertainen verrattuna vuoden 2020 tutkimukseen verrattuna. Kyselyn vastausprosentti on 35 prosenttia, mitä voidaan pitää erittäin hyvänä kyselytutkimukselle, Epsi Ratingin maajohtaja Heidi Laitinen kertoo.

Vastaajaryhmissä on selviä eroja alueen, iän ja sukupuolen mukaan. Miehet arvioivat tuntevansa hankkeen hieman paremmin kuin naiset ja suhtautuvat siihen hieman myönteisemmin, mutta selvempiä eroja mitattiin nuorempien ja vanhempien ikäluokkien välillä.

Vanhemmat ikäryhmät tuntevat hankkeen nuorempia paremmin. Heikoimmat arvosanat hankkeelle antavat 25-44 -vuotiaat ja Äkäslompolossa asuvat.

– Ehkä suurin yllätys oli, ettei Äkäslompolossa tunnettu hankkeen kotimaisuutta niin hyvin kuin muilla alueilla. Kyseessä on kuitenkin mittava paikallinen investointi, jonka omistaa 100-prosenttisesti kolarilainen yritys, Koivumaa kommentoi.

Suhtautuminen vaihtelee alueittain

Hanke jakaa kuntalaisia sen kannattajiin ja vastustajiin. Erityisesti alueittain suhtautuminen hankkeeseen vaihtelee suuresti. Alueellisen jakolinjan kannatuksessa muodostavat Kolarin keskus, Sieppijärvi-Taapajärvi ja muut kylät vs. Äkäslompolo ja Ylläsjärvi. Asetelma on pääpiirteittäin sama kuin vuonna 2020.

Äkäslompolossa kaivostoiminnalla on enemmän vastustajia kuin hyväksyjiä. Muilla alueilla enemmistö hyväksyy kaivostoiminnan, mikäli kaivos saa viranomaisilta asianmukaiset luvat.

Kysely tehtiin Hannukainen Miningin toimeksiannosta. Tutkimuksen toteutti EPSI Rating.

EPSI Rating on voittoa tavoittelematon, riippumaton ja akateeminen organisaatio. EPSI Ratingin omistaja on The Swedish Institute for Quality (SIQ).

Sidosryhmätutkimuksen tulokset esiteltiin kolarilaisille 10. tammikuuta kunnan valtuustosalissa. Kello 15 tilaisuutta pystyi seuraamaan myös livenä. Tallenne tilaisuudesta julkaistaan tähän uutiseen myöhemmin.

Sidosryhmätutkimuksen tulokset esiteltiin kolarilaisille 10. tammikuuta 2024 kunnan valtuustosalissa. Kello 15 tilaisuutta pystyi seuraamaan myös livenä.

Katso sidosryhmäkyselyn julkistamistilaisuuden tallenne.